Es presenta a Blanes el Projecte de Vela Inclusiva en Família, per a persones amb diversitat funcional
L’experiència l’organitza el Club de Vela Blanes amb la col·laboració de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament i la coordinació de la Federació Catalana de Vela
Blanes, 19 desembre 2019.- La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes ha allotjat avui al matí la presentació del ‘Projecte de Vela Inclusiva en Família’. És una iniciativa conjunta de la Federació Catalana de Vela i la Secretaria General de l’Esport, que es farà a través del Club Vela Blanes amb el suport de l’Àrea d’Esports del consistori blanenc.
La presentació l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; acompanyat del responsable de l’Àrea Social de la Federació Catalana de Vela, David Colomer; el comodor i el director tècnic del Club de Vela Blanes, Xavier Manresa i Juanmi Aguirre; i els regidors d’Esports i Acció Social, Pere Lopera i Marian Anguita. També han participat representants dels centres educatius que participen en l’experiència, la cap del Departament d’Esports, Gisela Bayé, així com Héctor Espadas i José Luis Yubero, gerent i secretari esportiu del Club Vela Blanes, respectivament.
L’objectiu és millorar la qualitat de vida d’infants i joves amb diversitat funcional, i està enfocat a potenciar i reforçar vincles d’aquests nois i noies de 6 a 18 anys i les seves famílies, a través de les activitats de vela. En aquest sentit, l’alcalde ha remarcat: “Ens sembla una iniciativa molt encertada, que demostra la responsabilitat social que hem de tenir les administracions públiques per contribuir a la integració de tothom. Estem ajudant a demolir aquells obstacles que barren el pas a la llibertat que tenim tots de poder escollir, sense cap mena de distincions”.
Quatre centres educatius de Blanes donen suport a l’experiència
El perfil que s’ha estat buscant perquè hi participi són nois i noies amb diversitat funcional –persones amb sordesa, ceguesa, discapacitat intel·lectual- i sense experiència en el món de la vela, és a dir: que siguin nous navegants. Els protagonistes de l’experiència assisteixen a classe en diversos centres educatius del municipi, havent-se cercat en centres inclusius.
Quatre alumnes són de l’Escola d’Educació Especial Ventijol; i els altres dos són de la unitat SIEI (Suport Intensiu a l’Escolarització Inclusiva) de l’Institut S’Agulla i del SIEI de l’Escola Mossèn Joan Batlle. Inicialment també es va oferir el projecte al SIEI de l’Escola Pinya de Rosa però, com que tots els alumnes ja estan practicant l’esport de la vela, a través d’un conveni amb el Departament d’Educació de l’Ajuntament, la pròpia escola va preferir que d’altres famílies puguin treure’n profit.
L’experiència de sortir a mar obert es farà el tercer trimestre de l’època d’escolarització -pels volts de març o abril-, quan faci més bon temps, de manera que els nois i noies puguin gaudir encara més de poder navegar acompanyats d’algun dels seus familiars, ja sigui el seu pare, la seva mare o el tutor. Se’ls impartirà un curs d’iniciació a la vela lleugera, i està previst que cadascun d’ells i elles facin vuit sessions de tres hores, la qual cosa suma un total de 24 hores.
Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes