El CVB reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat amb la instal·lació d’un sistema de regeneració del medi marí.
El Club de Vela Blanes s’uneix així a Palamós, Estartit i l’Escala en el projecte SEAREG.
Dijous 2 de juny de 2022.- El passat 11 d’abril el Club de Vela Blanes feia públic el compromís de la nostra institució per ser clau en la implantació a gran escala d’estructures marines, agents actius de biodiversitat i lluita contra el canvi climàtic. Aquell dia el CEO d'Ocean Ecostructures, Ignasi Ferrer, i el nostre gerent, Héctor Espadas, signaven el conveni pel qual el Club s’unia al projecte SEAREG amb l’objectiu de regenerar vida marina a l’interior del nostre port esportiu. Així doncs, el Club de Vela Blanes, es comprometia a instal·lar un innovador sistema de recuperació del medi marí tot reafirmant el seu compromís amb la sostenibilitat que sempre l’ha caracteritzat.
Aquest passat dijous el Club de Vela Blanes va presentar la darrera acció que ha dut a terme en el marc del seu compromís amb la sostenibilitat, amb la instal·lació d’aquest sistema de regeneració del medi marí amb una tecnologia capdavantera desenvolupada per l’empresa Ocean Ecostructures, que treballa amb microesculls de substrat natural que es mimetiza amb la naturalesa de l’entorn i així recupera els hàbits marins.
El sistema de Bio Boosting System (BBS) es va instal·lar al migdia al Club de Vela de Blanes, sumant-se així als ports esportius de l’Estartit, l’Escala i Palamós. El desenvolupament i la instal·lació d’aquest sistema de recuperació del medi marí s’emmarca dins el projecte de recerca SEAREG, que té com objectiu la recuperació de la vida al Mediterrani, escalant tècniques capdavanteres de recuperació marina.
En la primera fase del projecte està previst que hi hagi un total de 8 BBS, ahir es va instal·lar el tercer durant l’acte de presentació. Els Bio Boosting System s’han distribuït en diversos indrets submergits del Club, on els científics creuen que pot anar millor la regeneració. Després, caldrà esperar un interval entre 2 i 3 anys per veure els resultats i implementar nous passos en funció d’això.
L’acte de presentació el van encapçalar el president de la nostra l’entitat, Joan Balaguer; la tinenta d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, Marina Vall·llosada; i el CEO d’Ocean Ecostructures, Ignasi Ferrer. També van participar el gerent i el comodor del CVB, Héctor Espadas i Xavier Manresa respectivament; la responsable científica d’Ocean Ecostructures, Anna Lloveras; el representant de Ports de la Generalitat a Blanes, Jordi Framis; i el científic del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, Rafel Sardà, entre d’altres.
El desenvolupament i la instal·lació d’aquest sistema de recuperació del medi marí s’emmarca dins el projecte de recerca SEAREG, que té com objectiu la recuperació de la vida al Mediterrani. Formen part d’aquest consorci entitats científiques de primer nivell, com l’Institut de Ciències del Mar (ICM), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), l’Aquàrium de Barcelona, Eurecat o el Centre Tecnològic Naval i del Mar de Cartagena.
Fotografies: Eva Palau